Faglighed, Fællesskab, Nysgerrighed, Handlekraft

Egaa Gymnasium

Faglighed, Fællesskab, Nysgerrighed, Handlekraft

VELKOMMEN NYE ELEVER 2023

Sprogene på Egaa Gymnasium

På Egaa har du masser muligheder for at arbejde med sprog. Du skal vælge mellem...

 

Spansk Fransk Tysk Kinesisk

 

...som dit andet fremmesprog inden du starter - læs om sprogene her.

 

Du kan deltage i Forfatterværksted, hvis du har en lille forfatter i maven, som gerne vil ud, og du kan deltage i sprogcamp, hvor du får mulighed for at blive undervist på uni, af super engagerede sprognørder på Aalborg Universitet.

IMG_9540-2.JPGS19RaniB2-2.jpg

 

Hvis du kommer til at interessere dig for vores samarbjede med Tanzania, kan du lære Swahili, og skulle du være glad for latin er der også frivillig latin. Alt det kan du læse mere om i "Frivillige tilbud".

Sprogholdene tager på rejser til vores udvekslingspartnere i Frankrig, Tyskland og Spanien, og går du på kinesiskholdet er der som regel også en tur til Kina. 

Vil du gerne opleve et lands kultur indefra og blive virkelig god til sprog, kan du også komme på individuel udveksling i Frankrig, Tyskland eller Spanien, hvor du skal bo hos private familer og gå i skole sammen med de elever, som du besøger. Dete kan du læse mere om her i "Internationalt"

EncuentroLas_profesoras_bailando2.jpg

Når man har arbejder med sprog er det vigtigt at lære gloser. Fx arbejdes der i spansk meget med at opbygge ordforråd til dagligdagsemner som "Familien", "Fritid" og "Byen" ved at arbejde med et glosetræningsprogram, der hedder Quizlet. Man bruger også gloserne, når man øver sig på at tale sammen, når man præsenterer forskellige emner og når man læser eller skriver. Efter hvert emne tester eleverne digitalt, hvor godt gloserne til emnerne sidder fast og på den måde kan man selv følge med i, hvor man skal øve sig for at blive bedre.

 

 

 

 

 

estudiantes_bailando2.jpg

 

Men gloserne skal selvfølgeligt også bruges til at kommunikere med i nye og anderledes situationer, så tre gange om året mødes alle 1g'ere til et møde - en 'encuentro', hvor man bliver blandet på tværs af holdene og prøver sit sprog af i speeddating, vendespil, holdkonkurrencer, samtale om billeder, filmoptagelser, sætningspuslespil osv. Året afsluttes med den fjerde og sidste 'Encuentro' med spanskaktiviteter på kryds og tværs af holdene, for eksempel salsaundervisning eller workshop med titlen "lav din egen spanske TikTok".

Parlez-vous Francais?Clip.jpg

Har du lyst til:

  • at lære et fremmedsprog, der tales af ca. 300 millioner mennesker i verden og er et sprog i vækst
  • at forbedre dine muligheder på det internationale arbejdsmarked
  • at få indsigt i spændende kulturer ikke kun i Frankrig, men også i de fransktalende lande som den canadiske provins Québec, Schweiz, Belgien, Luxembourg, store dele af det afrikanske kontinent m.fl.

...så vælg fransk som 2. fremmedsprog

 

På Egaa gymnasium tilbyder vi fransk som 2. fremmedsprog på 2 niveauer:

  •  ​​​​​​​som begyndersprog i 3 år
  • som fortsættersprog i 2 år, hvor vi starter på det niveau, du har fra folkeskolen eller en anden grundskole.

I franskundervisningen er der fokus på kommunikation, så du vil få mulighed for at lytte til fransk og træne samtale på fransk om almene emner. Desuden vil du få indsigt i kultur-og samfundsforhold i Frankrig og andre fransktalende lande. Der vil være små skriftlige øvelser. Det skriftlige understøtter primært den mundtlige indlæring. F.eks. kan man skriftlig beskrive billeder, give resumé af tekster, udtrykke sin mening om en film eller andet.

Har du fransk som begyndersprog, vil du få udleveret et begyndersystem, hvor fokus er på små enkle samtaleøvelser, opbygning af et ordforråd med relation til hverdagslivet. Efter gennemgang af begyndersystemet vil du komme til at arbejde med forskellige emner, som du kan være med til at bestemme. Emner kan f.eks. være ungdomsliv, venskab, kærlighed, livet i de franske storbyer eller landsbyer, kultur-samfundsforhold i et fransktalende land, krig/fred, eventyr, fransk film etc. Arbejdsformerne vil variere. Der vil være korte lytteøvelser, hvor franskmænd eller folk fra andre fransktalende lande vil fortælle om deres dagligdag, arbejde, fritidsaktiviteter m.m. Som grundlag for samtale vil vi bruge foto fra Frankrig og de fransktalende lande, kunstbilleder, reklamer, film, sange, avisartikler, litteratur m.m.

Clip_2.jpgHar du fransk som fortsættersprog starter vi med at arbejde med diverse emner, jf. ovenstående.

Uanset om du har begynder eller fortsættersprog vil du i 1.g. få tilbudt at deltage i en udvekslingstur til Frankrig. Vi har et samarbejde med et fransk gymnasium Lycée Fabert i Metz. Hvert år rejser vi med 35-40 danske elever til Metz i Frankrig og får besøg af et tilsvarende antal franske gymnasieelever hos os. Dette er en enestående mulighed for at få forståelse for fransk hverdagskultur: Livet for en fransk gymnasieelev hjemme, i fritiden, på skolen. Stemningen på franske markeder bl.a. i Metz og Nancy, det mere hektiske storbyliv i Strasbourg m.m. Udvekslingen giver dig mulighed for at få nære kontakter til jævnaldrende franske gymnasielever. Du får hørt en masse fransk på en sådan tur og selvom du langtfra forstår alt, er det at lytte, lytte, lytte til fransk et godt grundlag for at lære at tale det franske sprog.

 
Clip_9.jpg
 
 
 
 
 
 
 
Er du mere interesseret i udvekslingen til Frankrig kan du læse om det under Internationalt
 

Tysk på Egaa

Tyskland er Danmarks nærmeste nabo, Danmarks største handelspartner og centrum for et væld af kulturelle, historiske og litterære begivenheder i verdensklasse! Tysk er et fortsættersprog på Egaa Gymnasium, hvilket betyder, at du har haft det i folkeskolen, men også at du når et højt niveau i slutningen af 2.g, og endnu højere, hvis du også vælger det i 3.g.

I tyskundervisningen tager vi udgangspunkt i det niveau, du kommer med fra folkeskolen, og der er fokus på, at du bliver endnu bedre til tale og skrive. I 2.g. deles nogle af holdene nogle gange op, så du får tysk på det niveau, der lige netop passer til dér, hvor du er. Vi bruger forskellige hjælpemidler i tyskundervisningen - gloseprogrammer, blotysk på egaa.jpggs, oplæsning, tyske fjernsynskanaler og meget mere, for at du hører så meget tysk som muligt og bliver i stand til at forstå det talte tysk.

Hvert år er 2.g.'erne i Hamburg for at bruge deres tyske, løse opgaver og se og snuse til denne tyske storby, der ikke ligger langt fra grænsen. I 2.g. er der også mulighed for at komme på individuel udveksling i Blomberg, hvor gymnasiet har en udvekslingsaftale. Ofte krydres undervisningen også med andre ekskursioner, biograf- og teaterbesøg eller besøg af oplægsholdere.

 

 

Hvorfor vælge tysk?

KINESISK PÅ EGAA

Er du interesseret i Asien og har lyst til at få et andet globalt udsyn, så er kinesisk måske lige noget for dig.

Kinesisk1.jpgI løbet af de tre år, du læser kinesisk på Egaa Gymnasium bliver du klogere på det kinesiske samfund og får en god forståelse for den kinesiske kultur både gennem vestlige nyhedsartikler, medieklip og kinesiske blogs. Du lærer at tale kinesisk, skrive kinesisk på computeren og læse kinesiske tegn.Kinesisk2.jpg

Vi arbejder med forskellige memoteknikker, så det er en sjov og nem leg at indøve nye lyde og anderledes ord. Desuden styrker det din hukommelse, så du ikke bare lærer et nyt sprog, men også husker bedre efter tre år med kinesisk. Det at opbygge hukommelsen er som at opbygge en stærk muskel. Sværere er det ikke. Desuden er kinesisk grammatik let som en leg! 

I sprogtræningen anvender vi Duolingo, Quizlet, memokort, kinesiske podcasts, elektroniske ordbøger, lærebøger, autentiske blogs og meget andet. Kast dig ud i det. Du ender med at blive grebet af det : -) "

Her kan du se lidt om Kinesisk på Egaa Gymnasium

Gå ikke glip af kinesisk

Mød fire studerende – Johan, Asger, Müzeyyen og Filip. Fælles for de fire unge er, at de – ud over en række andre sprog – alle kan kinesisk og er vilde med det! Deres oplevelser og begejstring for det kinesiske sprog fortæller de om i denne film.

 

 

Så derfor...gå ikke glip af sprog

Se videoen med 12 danskere med vidt forskellige baggrunde fortæller om deres oplevelser og erfaringer med fremmedsprog.

Filmen er udarbejdet for Det Nationale Center for Fremmedsprog (NCFF) af kommunikationskonsulent Maja Lykketoft og gymnasielærer Mette Brøndum.