Faglighed, Fællesskab, Nysgerrighed, Handlekraft

Egaa Gymnasium

Faglighed, Fællesskab, Nysgerrighed, Handlekraft

Problemer med mail

Internationalt

På Egaa Gymnasium lærer du dig selv bedre at kende ved at møde andre kulturer og arbejde med nogle af verdens største udfordringer. Som UNESCO-skole underviser vi i fx klimaforandringer og flygtningekriser. Du får viden om kulturelle og historiske forhold i andre lande, og du udvikler din forståelse for den rolle, du selv spiller i et nationalt og globalt fællesskab. Med andre ord får du en god gang klassisk dannelse med et stærkt globalt perspektiv. Dette får du gavn af gennem hele din uddannelse og i resten af livet.
 

Ud over det globale perspektiv i den daglige undervisning har vi rigtig mange internationale tilbud.

 

Unesco-skole

Egaa Gymnasium er UNESCO-skole og har derfor fokus på, hvordan vi kan sætte globalt medborgerskab og bæredygtig udvikling på alle elevers og læreres dagsorden. Vi har desuden en særlig UNESCO-studieretning med Engelsk A og Samfundsfag A, men andre klasser end UNESCO-klasserne arbejder også med fx de 17 verdensmål, som UNESCO har opstillet for alle landes udvikling. Vi samarbejder med UNESCO-skoler i hele verden om spændende undervisningsprojekter, udveksling og temadage, og vores miljøråd samarbejder med andre miljøråd på skoler rundt omkring i verden. Læs mere om UNESCO-skolerne her.

 

I-classiPhone Image 35D0C1.jpg

I-Class er vores internationale studieretning med Engelsk A og Samfundsfag A. Her foregår undervisningen i samfundsfag, engelsk og historie på engelsk. I-class er for dig, der overvejer at læse videre på en videregående uddannelse, hvor undervisningssproget er på engelsk. Du får en omfattende viden om både danske og internationale forhold, og en del af dit læsestof er nyeste viden, som endnu ikke er oversat til dansk.

I I-class kommer du på flere studieture. I 2.g. kommer du på en studietur udenfor Europa fx til Mexico, Tanzania eller USA. Og i 3.g kommer du på studietur til et europæisk land. Da der er flere studieture i I-Class, er selvbetalingen for denne studieretning lidt højere end på andre studieretninger, og du skal derfor betale op til 10.000 kr. i løbet af de 3 år.

Ud over studieture har vi en årlig debatdag med Risskov gymnasium, og I-class deltager ofte også i Model United Nations eller andre internationale rollespil og konkurrencer.

Du kan tage et frivilligt Cambridge English certifikat, som giver dig mulighed for at blive optaget på universiteter i engelsksprogede lande. Forberedelsen til Cambridge eksamen foregår uden for undervisningstiden sammen med en af vores I-Class-lærere. Du skal selv betale for selve certifikatet, men undervisningen op til er gratis.
 

Rani1.jpgRani

RANI er vores største fællesskabsprojekt og en vigtig del af vores identitet som gymnasium. RANI er en ikke-politisk organisation skabt af lærere og elever på Egaa Gymnasium, som arbejder for at skabe bedre arbejds- og uddannelsesforhold i Tanzania. Vi har bygget vores egen skole i Bagamoyo nord for Dar Es Salaam, og vi yder støtte til projekter i Bagamoyo, som kan fremme skolegangen for fattige familier.

 

Flere af vores elever rejser til Rani2.jpgTanzania om sommeren som frivillige medhjælpere. Også efter 3.g kan man komme ned at arbejde på vores skole eller hos en af vores samarbejdsskoler i Tanzania. Men vigtigst af alt: På vores årlige RANI-dag samler alle skolens elever ind til projekter i Bagamoyo-området. Indsamlingen og glæden ved at hjælpe andre skaber et stærkt fællesskab her på skolen. Gennem RANI kan du aktivt bidrage til, at børn i en anden del af verden får en god start på livet og en god uddannelse. RANI er hjælpsomhed, medborgerskab og fællesskab mellem jer elever og vores venner i Tanzania. Læs mere om Rani her.

UDveksling og partnerskoler

På Egaa Gymnasium har vi nogle rigtig tætteUdveksling.jpg samarbejder med partnerskoler i bl.a. Mexico, Tanzania, South Carolina, Tyskland, Frankrig og Bilbao. På vores sproghold er der altid mulighed for at komme på en uges udveksling i 1.g. Her møder du en anden kultur ved at bo hos en lokal elev. Senere får du selv besøg af en udvekslingselev.

Nogle klasser tager på længere studierejser til Tanzania, Mexico og South Carolina, hvor en del af opholdet også er udveksling. Du har på disse rejser mulighed for både at være sammen med din klasse og få venner for livet fra andre dele af verden. 2.i har været på udveksling i Mexico. Læs mere her.

Som en del af vores talentprogram kan du også ansøge om at komme alene på et længere ophold på en af vores partnerskoler. Her bor du i op til 6 uger hos en privat familie og deltager i undervisning på partnerskolen. Dette program er rigtig godt for dig, der både har lyst til at lære mere sprog og få en fantastisk kulturoplevelse. Læs mere om, hvordan du ansøger om at blive individuel udvekslingselev.

Endelig har vi også udvekslingselever, som er her på skolen for at få undervisning fra nogle dage og op til et helt år.  Læs mere om, hvordan du bliver vært for en udvekslingselev. 

Hvert år er vi også så heldige at være værter for udvekslingselever fra forskellige steder i verden, som bor i Danmark et helt år. Måske kommer du til at gå i klasse med en udvekslingselev fra Canada, Chile, Italien eller et helt andet sted i verden.

FRANSK UDVEKSLING – Lycée Fabert, Metz

Metz på Aros 2022.jpg

Vi har et samarbejde med et fransk gymnasium: Lycée Fabert  i Metz. Det betyder at alle franskelever fra 1.g.  får mulighed for at få en fransk gymnasieelev som ”correspondant”.
I 1.g. rejser vi en uge til Metz i Frankrig. I bliver privat indkvarteret hos jeres correspondant / hans-hendes familie, så I kan opleve fransk hverdagsliv. I kommer til at overvære lidt undervisning på det franske gymnasium, som ligger centralt i byen. Gymnasiet har ca. 2000 elever, en mindre kostafdeling samt en lang historie med mange traditioner. 
I får selvfølgelig oplevet den hyggelige by Metz, som er lidt mindre end Aarhus. I kommer en tur til Strasbourg, hvor der er mulighed for at besøge Europaparlamentet eller Europarådet, opleve den gamle bydel, få en guidet sejltur gennem centrale dele af byen m.m. 
Måske vil I opleve den smukke by Nancy, hvor I kommer til at købe ind på det overdækkede marked m.m. Måske vil vi besøge en virksomhed, og måske vil de franske elever præsentere forskellige værker for jer på kunstmuseet ”Centre Pompidou, Metz”.
Nogle af de franske elever vil tage interesserede med til fodbold, andre vil måske tage jer med i skøjtehallen el. andet. Der vil være fælles aktiviteter for franske og danske elever samt enkelte arrangementer kun for de danske. Læs om seneste udvekslingsoplevelse her.
 
Metz i Den Gamle by 2022I 1.g. kommer de franske elever efterfølgende på besøg hos os i Aarhus. Her er rollen vendt om, så I er værter for jeres franske correspondant. De franske elever vil bl.a. opleve undervisning og sportskampe på Egaa Gym. ligesom der vil være en række aktiviteter, hvor de franske elever sammen med jer laver fælles aktiviteter på Aros, Moesgaard, i Den Gamle By, Latinerkvarteret m.m. 
Kontakten, som etableres til den franske elev i 1.g., kan fortsætte gennem 2. og 3.g., hvis I har lyst til det.
I 2.g. er der f.eks. mulighed for 3 ugers individuel udveksling til Lycée Fabert i Metz.
At bo hos en fransk gymnasieelev og opleve det franske gymnasieliv giver jer en enestående mulighed for at få et godt kendskab til kultur- og samfundsforhold i Frankrig samt blive bedre til at kommunikere på fransk.
Vil du vide mere om gymnasiet i Frankrig, kan du læse mere om Lycée Fabert her
 

Studierejser og ekskursioner

Gennem alle tre år skal du på både mindre ekskursioner og større studierejser, uanset hvilken studieretning, du vælger. Hvor du skal rejse hen, afhænger af, hvad dine lærere mener vil være fagligt relevant for dig og din klasse. Enkelte klasser rejser på lange studierejser, som kombinerer udveksling og studierejse. Her er du sammen med dine kammerater om at tjene penge, så turene ikke bliver alt for dyre for dig. At tjene penge sammen med sin klasse giver et rigtig godt klassesammenhold, som også er vigtigt for dine tre år på Egaa Gymnasium.

 

Her er 2.z på studietur til New York

Tyske sprog – og kulturrejser

I studieretningen med tysk A er vi så heldige at have flere sprogrejser, som opkvalificerer både jeres tyske sprogfærdighed og jeres viden om det tyske samfund, tysk geografi og tysk kulturliv.

I 1.g rejser vi således en uge til Blomberg i nærheden af Hannover, hvor vi bliver indkvarteret hos venlige, private familier, ligesom I deltager i undervisningen på det tyske gymnasium. Dermed får I et unikt indblik i det tyske familieliv og i det tyske skolesystem. I løbet af opholdet er der desuden arrangeret flere udflugter til flere nærliggende byer og fælles sociale arrangementer sammen med de tyske elever, men I vil naturligvis også komme til at kende den lille by Blomberg, hvor gymnasiet ligger. Blomberg er en hyggelig by i delstaten Nordrhein Westfalen. Ud over det officielle program tager de tyske elever jer også med til sociale sammenkomster.

I løbet af 1.g kommer de tyske udvekslingselever 5 dage på besøg hos jer, hvor de deltager i undervisning på Egaa Gymnasium og i forskellige programpunkter sammen med jer i Aarhus, hvor vi bl.a. viser dem seværdighederne i Aarhus.

I 2.g har I mulighed for et individuelt ophold hos private familier i Blomberg på 3-6 uger, hvormed I i høj grad både får udvidet jeres tyske sprogkompetencer og opnår et endnu dybere kendskab til tyske samfundsforhold og tysk kulturliv. I denne udvekslingsperiode følger I undervisningen på det tyske gymnasium og har altså omtrent samme fag som på Egaa. Uanset, om I har tysk på A- eller B-niveau, kommer I i 2g ligeledes på en endagstur til Hamborg med alle 2g-tyskelever fra Egaa Gymnasium.

Berlin er Tysklands hovedstad og en dynamisk metropol. I 3.g rejser studieretningsholdet med tysk A en uge til Berlin. I denne uge bor I på hostel, og I vil opleve et spændende program, som både tager jer en tur tilbage i byens omfattende historie, og som samtidig fokuserer på nutidens moderne Berlin. Der er guidede ture, ligesom I selv kommer på banen med oplevelser, som I har forberedt hjemmefra. Alt sammen på et tysk, der er både forståeligt og udfordrende på samme tid.

Se filmen fra 2.b's studietur til Island