24.03.2017

Unge Forskere Finalen

Egaa elever kvalificere sig til Unge Forskere Finalen

I denne uge afholdes der semifinaler i konkurrencen Unge Forskere. Vi har i år haft 12 projekter med i konkurrencen (det største antal nogensinde), 11 projekter fra EG16z og 1 fra EG14x. På landsplan er i alt 100 projekter udtaget til 5 semifinaler, og 6 projekter fra Egaa var med, da den første semifinale blev afholdt på Aalborghus Gymnasium i mandags.  De 6 semifinaleprojekter var:

 

  • Markus og Theis fra EG16z med projektet Piezko
  • Rikke, Freja og Helena fra EG16z med projektet Udryddelse af malariamyggen
  • Emma og Amalie fra EG16z med projektet Transportsyge
  • Peter fra Aarhus Tech og Josefine fra EG14x med projektet NVñ baseret Quantum Repeater
  • Louise, Christine og Charlotte fra EG16z med projektet Ozonballoner
  • Kristine, Camilla og Sofie fra EG16z med projektet Mikroplastik & Plastiknedbrydende Bakterie

 

Da en lang dag med to juryrunder var overstået, havde 2 af de 6 Egaa grupper kvalificeret sig til den store finale i Forum i slutningen af april. 

Finalisterne er Theis, Markus, Camilla, Kristine & Sofie. De er de første Egaa elever nogensinde, der har kvalificeret sig til den store finale i Forum som 1.g'ere!

På vinderbilledet ses seniorfinalister fra semifinalen på Alborghus Gymnasium. De 5 elever fra EG16z har Egaa logoer på deres diplomer.

 

Læs også elevernes egen beretning her:

 

De skæve individer:

Klokken var 07.10, da bussen trillede afsted fra Egå Gymnasium. Det var en spændt forsamling bestående af 1.z samt Josefine fra 3.x, Peter fra Aarhus Tech og 2 dygtige lærere, der tog afsted til Aalborghus Gymnasium.

Omkring halvanden time senere stod flokken af bussen og trådte ud i den bidende kulde. Det var en kold og hård gåtur over vejen og ind af dørerne. På Gymnasiet blev deltagerne ikke taget imod, men måtte selv finde frem til deres plads. Her hjalp alle til med at sætte op og gøre klar til juryens bedømmelse senere på dagen.

Da det hele var klargjort, fik alle tilstedeværende en kort intro til dagen, før alle, bortset fra deltagerne, blev smidt ud. Dem, der uheldigvis ikke var gået videre, blev smidt i kælderen til lidt ekstra arbejde. Pint blev vi med kortspil og karameller, men en forståelse for resten af projekterne skulle skabes. 

Men for semifinalisterne var det først lige begyndt. Nu startede tre nervepirrende timer, hvor deltagerne skulle holde hovedet koldt og være klar til at besvare alle spørgsmål fra den hårde jury. Spørgsmål som "hvad hedder myggen?" fik sveden til at pible frem på deltagernes pander og efterlod dem lettede efter juryens godtagelse af navnet Bodil.

Da pinslernes første runde endelig var ovre, satte de glade deltagere sig på gulvet for at gamble nervøsiteten ud i et spil kort, inden de igen skulle ud og præstere til den sidste jury-runde, før de velfortjent kunne gå til frokostpause. 

Efter pausen blev deltagerne såvel som os andre sendt ind til torturkammeret, hvor de henholdsvis skulle fremlægge og høre oplæg fra de andre konkurrenter. Der blev taget noter og spist lækker kage serveret af Aalborghus Gymnasium.

Som tiden gik, kom de spændte elever tættere og tættere på, men afgørelsen blev endnu en gang udsat af et kemishow spækket med halv-intelligente vittigheder. Metaller og forskellige kemikalier blev blandet, slugt og sprunget i luften for øjnene af de tilstedeværende. Endelig blev klokken 15 og afgørelsen var ankommet. Desværre startede det med Juniorerne og klassen blev slæbt igennem 10 gruppers videresendelse til finalen og hvad de havde gjort godt. Men pludselig skete det. Seniorerne skulle op. Luften var tæt af spænding da værten præsenterede den første gruppe: Kristine, Sofie og Camilla fra 1.z! Hele salen løftede sig da 1.z klappede og piftede af den stolte gruppe. Glade rejste de tre piger sig op og gik op på podiet. Som de stod der som de tre små yndlinge de var, blev resten af deltagerne præsenteret. Alle der var kommet med deres SRP-projekt. Enkelte individer der følte sig sikret med deres gennemarbejdede projekter. Men det var ikke alles SRP-projekter der kom videre. Som den sidste gruppe blev præsenteret, blev alle andres drømme om finalen knust. For det var ikke et SRP-projekt der blev sendt videre. Det var sørme endnu en gruppe fra 1.z Egaa Gymnasium: Markus og Theis. For anden gang den eftermiddag fløj salen op, da gruppen rejste sig og gik op på podiet. To grupper var videre. 1.z havde vundet over 3.g'er, og ikke kun én men hele to grupper havde besejret dem! Stolte og trætte bevægede den glade flok elever sig over til bussen og blev fejret ordentligt igennem onsdagen efter med flødeboller og annonceringen om den snarlige tur til København til den store finale.